Illés István személyében egy új tehetséggel bővült az Umbrella gárdája: az iparművészeti egyetemen (MOME) frissen diplomázott alkotóról beszéljen inkább diplomafilmje, aminek - és itt ugrik a majom a fürdőkádba - werkfilmje is rettenetesen érdekes, többek között kiderül belőle, hogyan lehet egy tápióbicskei aszfaltdarabból többsávos autópályát készíteni.

 

"Az egész alapötlet akkor villant be, amikor a Nine Inch Nails Ghosts I-IV albumának 32. számát számát hallgattam, és átmentem egy zebrán. A forgalom és a tánc ritmusát akartam összedolgozni" - mesélte a 28 éves István, hogy kezdődöt az egész.

Miután a Hungaroring kibérlésére nem volt pénze sem neki, sem az egyetemnek, úgy döntött egy tápióbicskei tanpályán rendezi be azt az autópályát, aminek eredeti felvételei az első 3 snittben láthatóak. "Nem így akartam, az lett volna, hogy az összes elszáguldó autó igazi, de végül az asztfalt hiánya miatt 60% utólag lett lemodellezve a helyszínen készült fotókból és előre legyártott modellekből." A pénziányt tehát több napos utómunkával lehetett pótolni, de így volt ez a zöld háttérrel is, amit láthatóan cibál a szél, a színe ettől nem egységes, ami a lyukasztásnál okozott újabb egyhetes, számítógép előtti ücsörgést.

Megkérdeztük azt is, miért volt szükség a napjárás kiszámítására, mert az látható, hogy az árnyékok stimmelnek a nyers verzióban is, mint kiderült, a forgatás időzítése miatt, sok utómunkaidőt lehetett megspórolni azon, hogy minden táncjelenetet a megfelelő napállásnál vettek fel.

Aki pedig kíváncsi arra, ki a rendező egészen pontosan, a werkfilmben láthatja, 3:15-nél tűnik fel egy pillanatra.

Rendezte: Illés István, Operatőr#1: Illés István, Operatőr#2: Pintér Zoltán, Vágó: Illés István, Utómunka: Illés István, Koreográfia:  Simkó Beatrix, Táncosok:  Simkó Beatrix;  Copek Péter, Stylist:  Vörös Gyöngyi, Werk:  Pintér Zoltán; Illés István;  Dömölky Dániel