Néhány éve már megszokott dolog, hogy minden magára valamit is adó plázamozi 3D-s mozitermet nyit, Hollywood pedig szakmányban gyártja a térhatásra játszó filmeket - akkor is, ha erre sem a látványvilág, sem a történet nem ad különösebb okot, annál inkább a néző, aki egyelőre megőrül az új technológiáért.

Erre érzett rá a Szépművészeti Múzeum is, amikor kitalálta, hogy a soron következő, múmiákról szóló kiállítását 3D-s ismeretterjesztő kisfilmmel dobja fel. A múmiák és a szarkofágok ugyanis remekül mutatnak, ha az ember orra előtt forognak, továbbá azt is látni engedi egy ilyen film, amit a kiállítás nem igazán: a múmiák elkészítésének módját, a koponyájuk belsejét, a halott szerveit.

Minekután ezt a kiállítás kutatói amúgy is feltárták, CT (computer tomográfiás) felvételek segítségével térképezték fel a mumifikált testeket, már csak egy jó szakember kellett, aki ezek alapján elkészítsen egy 8 perces, a kiállításon megtekinthető, animációs ismeretterjesztőfilmet arról, egészen pontosan, hogyan mumifikálták halottaikat az ókori egyiptomiak. Nem akarjuk lelőni a poént, csak annyit mondanánk: levesnek való bontott csirke.

Szóval, aki elmegy a Szépművészetiben csütörtöktől látható kiállításra, a jegyhez kap egy 3D-s szemüveget, és megnézheti az Umbrella legújabb alkotását, ami ezúttal nem egy reklám-, hanem egy animációs dokumentumfilm a mumifikálásról, rendezte: Hoványi Gábor. A posztban természetesen csak a teaser látható.

Ezek után persze simán elképzelhető, hogy pár év múlva nemcsak a 3D-s mozi, hanem a 3D-s múzeum is a közhelyek számát fogja gyarapítani.

Ügyfél: Szépművészeti Múzeum
Kreatív: Laboratory Ideas
Gyártó: Umbrella
Rendezte: Hoványi Gábor